Konservatiivista tulkintaa vai Jumalan opetusta?

Viime kesänä ilmestyi nuorille suunnattu seksuaalisuuteen ja avioliittoon liittyvä kirja ”Kutsuvat sitä rakkaudeksi”. Kirjan julkaisijoina on runsaat parikymmentä kristillistä järjestöä, kirkkoa ja opistoa, Sley yhtenä niistä. Kirja on tavallaan parin kymmenen vuoden takaisen ”Tosi rakkaus odottaa” –materiaalin päivitetty versio.

Kirja on saanut merkittävää julkista huomiota, ja sitä on kommentoitu Kotimaa24-sivulla useassakin kirjoituksessa ja haastattelussa. Kirkon kasvatuksen johtaja Jarmo Kokkonen toteaa: ”Tässä oppaassa herkkyys jää tekstin pintaan. Sen alla on ankaruutta ja vaatimuksia” (25.10.2018). Kotimaan toimittaja Meri Toivanen puolestaan kirjoittaa: ”Moni asia oppaassa menee pieleen . . . Kirjassa on väitteitä, jotka esitetään tosina mutta joiden ainoa pohja on konservatiivinen raamatuntulkinta.” Vielä Toivanen lisää: ”Oppi ei vastaa kirkon valtavirran opetusta” (24.10.2018).

Mikä kirjassa arvioijien mielestä on ankaraa ja vaativaa ja menee vieläpä pieleen? Kirja opettaa yksinkertaisesti perinteistä, kristillistä seksuaalietiikkaa, jossa ihminen on luotu mieheksi ja naiseksi, sukupuoliyhteys kuuluu avioliittoon, homoseksuaaliset suhteet eivät ole Jumalan tahdon mukaisia, ja miehellä ja vaimolla on avioliitossa erilaiset roolit. Näinkö ei siis enää saisi opettaa? Eikö ole syytä huoleen, jos tämä ei enää vastaa kirkon valtavirran opetusta?

Keskustelu liittyy laajempaan kysymykseen: mikä on Raamatun asema kirkossa ja sen opetuksessa? Usein sanotaan, että erilaisten näkemysten taustalla ovat erilaiset raamatuntulkinnat, eikä mitään tulkintaa voi pitää toista parempana. ”Kutsuvat sitä rakkaudeksi” edustaisi siis vain kapeaa konservatiivista raamatuntulkintaa, joka saattaa olla nuorille jopa vahingollista. Lopulta kyse ei kuitenkaan ole niinkään erilaisista raamatuntulkinnoista. Varsinkin seksuaalietiikan kysymyksissä Raamattu on varsin yksiselitteinen. Kyse on ennemmin erilaisista raamattunäkemyksistä. Kyse on siitä, ajatellaanko Raamatun edelleen olevan ajankohtainen Jumalan sana tälle päivälle vaiko vain oman aikansa ajatuksia heijastava kirjallinen tuote, joka on päivitettävä uuteen aikaan ja sen arvoihin sopivaksi. Edelleen kyse on siitä, uskotaanko Raamatussa ilmoitetun Jumalan tahdon olevan ihmiselle hyvä vai paha asia. Turvallista on luottaa siihen, että Jumala ihmisen luojana ja elämän antajana tietää, mikä ihmiselle on parasta ja mikä auttaa väistämään elämää tuhoavat karikot – myös nuorten elämässä ja seksuaalielämän alueella.

Ville Auvinen

pääkirjoitus Sanansaattajassa 9.11.2018

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s