Sanasta ja sen vapaudesta

Sananvapaus on yksi sivistyneen yhteiskunnan tärkeimmistä perusoikeuksista. Erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä tai moraalisista kysymyksistä on oikeus olla omaa mieltään ja myös ilmaista näkemyksensä, vaikka yleinen mielipide edustaisikin toisenlaista kantaa.

Suomalaisessa keskustelussa, ja laajemminkin läntisessä maailmassa, sananvapauden rajoja on alettu kiristää ja näkyvissä alkaa olla totalitäärisen yhteiskunnan tuntomerkkejä. Samalla, kun vannotaan suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden nimeen, on eräs elämänalue, jossa kriittinen keskustelu on kielletty: Uutta ja vapaata, kristillisestä arvomaailmasta puhdistettua seksuaalisuuden toteuttamista ei saa kritisoida. Viimeksi tämä kävi ilmi siinä, miten Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatkaa kohdeltiin hänen kirjoittamansa pedofiliaa koskevan blogitekstin johdosta.

Toivoisi, että niin eri instituutioiden valtaapitävät kuin myös media, joka on ottanut yhteiskunnallisessa keskustelussa tuomarin roolin, muistaisivat filosofi Voltairen suuhun usein pannun viisaan sanan: ”En hyväksy mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan teidän oikeuttanne ilmaista se.” Oli sitaatti sitten kuuluisalta filosofilta tai joltain muulta, edustaa se joka tapauksessa sananvapautta sellaisena kuin sen sivistysvaltiossa tulisi toteutua.

Kristityille ei ole annettu muuta valtaa kuin sanan valta. Meille on annettu tehtäväksi pitää tässä maailmassa viisaasti ja sävyisästi esillä Jumalan sanaa ja kertoa, mikä on Jumalan tahto. Ennen kaikkea meidän kutsumuksemme on välittää sanaa rististä, Jumalan verisestä ja uhrautuvasta rakkaudesta. Vaikka meiltä yritettäisiin viedä sanan vapaus, me emme voi vaieta, sillä ”ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä” (Ap .t. 5:29). Nyt on aika avata suumme ja puolustaa Jumalan sanan mukaista totuutta.

Sanansaattajan pääkirjoitus 17.8.2018

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s