Maata näkyvissä ja aallot korkealla

Maata näkyvissä –festarit kuohuttavat tänä vuonna jo puoli vuotta etukäteen. Kuukausi sitten julkaistu ohjelma on herättänyt keskustelua ja voimakkaita tunteita. Erityisesti on kummasteltu sitä, että Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on lupautunut festareille saarnaamaan sunnuntain sanajumalanpalvelukseen. Kovimmat äänenpainot syyttävät häntä siitä, että näin hän antaa tukensa naispuolisten pappien syrjinnälle. Pari näkökulmaa asiaan.

Ensinnäkin, perinteinen virkakäsitys ei ole harhaoppi. Tämän tunnustaa valtaosa niistäkin, jotka lämpimästi tukevat naisten pappeutta. Sleyllä on omassa toiminnassaan oikeus toimia oman teologisen näkemyksensä mukaisesti. Kun Sley – tai kuka tahansa – järjestää messun, se kutsuu sitä toimittamaan ketkä haluaa. Yhdelläkään papilla, oli hän kumpaa sukupuolta tahansa, ei ole subjektiivista oikeutta saada toimittaa papillisia tehtäviä jonkun toisen järjestämässä messussa. Sleytä ei siis voi syyttää siitä, että se estäisi joitain pappeja toteuttamasta pappeuttaan.

Toiseksi, kirkossa on yhä edelleen merkittävä joukko niitä, jotka edustavat perinteistä virkakantaa. Miten he näkemystään käytännössä toteuttavat, vaihtelee. Aina myös tulee olemaan niitä, jotka lukevat Raamatustaan pappisviran olevan miehen virka. Tämä tosiasia on tunnustettava. Piispojen tehtävä on ylläpitää kirkon yhteyttä. Yhteyden rakentamista ei ole sulkea yksi kirkon sisällä oleva perinteistä uskoa edustava ryhmä marginaaliin ja leimata heidät niin, että jo osallistuminen heidän tapahtumaansa on tuomittavaa.

Kirkolla on nyt etsikkoaikansa. Löytyisikö vihdoin sellaisia ratkaisuja, jotka antaisivat kirkossa aidosti tilaa kaikille, myös vanhan virkakannan edustajille. Vaikean asian voisi tietysti ratkaista myös kovin ottein ajamalla hankalat kirkon jäsenet liian ahtaalle ja lopulta pois kirkosta. Kumman tien kirkon valtaapitävät valitsevat?

Sanansaattajan pääkirjoitus toukokuu 2018

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Maata näkyvissä ja aallot korkealla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s