Puheenvuoro kirkolliskokouksessa 17.5.2018

Arvoisa puheenjohtaja,

Jotkut ovat ehkä kiinnittäneet huomiota ja ihmetelleetkin sitä, miksi äänessä ovat olleet pääsääntöisesti vain ne, jotka ajavat kirkon avioliittokäsityksen muuttamista? Voin sanoa vain omasta puolestani, miksi en ole tässä keskustelussa perustellut avioliittokantaani, enkä aio sitä nytkään tehdä.

Ajattelen, että keskustelu on aika turhaa ja turhauttavaa. Piispa Vikström kiteytti tämän eilen hyvin konkreettisesti: perustevaliokunta on tehnyt monen kymmenen tunnin työn, ehkä satojen tuntien, mutta samaan äänestyspäätökseen valiokunnassa oltaisiin päästy viidessä minuutissa. Ajattelen, että kaikki argumentit avioliittokäsityksen muuttamisen puolesta ja sitä vastaan on jo moneen kertaan esitetty.

Jos kyse olisikin vain erilaisista raamatuntulkinnoista – siis siitä, mitä avioliittoa tai homoseksuaalisuuden harjoittamista koskevat raamatunkohdat tarkoittavat – voitaisiin ehkä tarpeeksi kauan keskustelemalla ja argumentoimalla päästä yhteisymmärrykseen. Ajattelen, että eri näkemysten juuret ovat kuitenkin syvällä erilaisissa raamattunäkemyksissä, enkä usko että keskustelua pitkittämällä päästään lähellekään yhteistä raamattunäkemystä, niin kaukana näkemykset ovat toisistaan. Eivätkä taustalla olevat näkemyserot rajoitu pelkästään raamattunäkemykseen. Luulen, että meillä on kovin erilaiset näkemykset ainakin siitä, mikä ihminen on; siitä, mitä synti on; siitä, mitä armo ja rakkaus ovat; siitä, mikä kirkko on; siitä, mitä teologia on, ja – niin järkyttävää kuin se onkin – lopulta siitä, kuka ja millainen Jumala on. Jos meillä on erilainen käsitys Jumalasta ja erilainen käsitys hänen ilmoituksestaan, Raamatusta, miten me voisimme päästä lähellekään yhteistä käsitystä Jumalan asettamasta avioliitosta?

Tätä perustavaa näkemyseroa voisi vielä konkretisoida näin: eilen eräs edustaja kertoi, miten erityisesti Helsingin teologisen tiedekunnan eksegetiikan opetus avarsi hänen raamattunäkemystään. Näin hän taisi tuoda julki monen teologin kokemuksen. Samaan aikaan toiset yhä edelleen ajattelevat vanhan sananlaskun olevan totta: ”Aloitti Hengessä, lopetti Helsingissä.”

Meidän kirkkomme on kaikkein keskeisimmissä perusteissaan jakautunut radikaalisti kahtia. Tämä on rehellistä tunnustaa. Toinen kysymys on, miten tämän jakautuneisuuden kanssa voidaan elää, vai voidaanko, ja kuinka kauan? Minulta kysyttiin eilen, miksi vielä haluan olla tässä kirkossa. Siihen ei ollut ihan helppo vastata. Tämä on kuitenkin edelleen myös minun kirkkoni. Laidalla ja toisella on kuitenkin yhä enemmän niitä, jotka eivät enää voi sydämestään sanoa: ”Minun kirkkoni.” Niin sanotulla konservatiivipuolella vielä parisenkymmentä vuotta sitten kysymys oli: ”Onko oikein erota kirkosta?” Nyt kysymys esitetään yhä useammin muodossa: ”Onko enää oikein pysyä tämän kirkon jäsenenä?” Tätä kysyvät ennen kaikkea nuoremmat kristityt.

Jotkut tahtoisivat avioliittokysymyksessä löytää jonkinlaisen kompromissin. Olen mukana myös kuntapolitiikassa, ja politiikan kentällä ymmärrän sen, että kompromisseja tehdään. Joitain omia ajatuksiaan voi saada hyväksytyiksi, kun on valmis hyväksymään toisten ajatuksia. Niissä kysymyksissä, joihin Raamattu mielestäni antaa selvän vastauksen, en kuitenkaan ole valmis kompromisseihin. Adiafora-kysymykset ovat eri asia. Minun raamattunäkemykseni ja jumalauskoni on tällainen.

Eilen yhdessä puheenvuorossa penättiin gospelmuusikoiden ja herätysliikejohtajien vastuuta siitä, millaisen raamattunäkemyksen he välittävät nuorille. Minä olen kaukana ensimmäisestä ryhmästä, mutta jollain tavalla katson kuuluvani toiseen. Siksi vastaan. En kai voi toisille välittää mitään muuta raamattunäkemystä kuin sen, jonka itse katson olevan oikea, Kristuksen kirkon raamattunäkemys. Jos en tekisi niin, en olisi rehellinen.

Ville Auvinen

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s