Elämän – ja kuoleman – tärkein asia

”Mitä antaisit tai sanoisit slummin kujalla istuvalle nälkäiselle ja sairaalle kerjäläiselle, jonka tietäisit kuolevan seuraavana päivänä?” Yksi kollegoistani kertoi tätä kysymystä pohditun eräällä lähetysjärjestöjen yhteisellä lähetyskurssilla. Tähän yksinkertaiseen kysymykseen pelkistyy konkreettisesti ihmisen kaikkein suurin kysymys: mikä lopulta on tärkeää? Mikä on tärkeää elämässä ja – ennen kaikkea – mikä on kaikkein tärkeintä, kun täältä kerran lähden?

Kysymykseen annettiin erilaisia vastauksia. Jotkut olivat kauhuissaan, kun toisten mielestä tuolle kerjäläiselle olisi kerrottava Jeesuksesta. Eihän ihmisen hädänalaista tilaa saa käyttää hyväksi! Leipää ja inhimillistä huolenpitoa elämän viime hetkinä hän joidenkin mielestä olisi kaivannut. Onneksi leipä ja evankeliumi ovat harvoin toisensa poissulkevia vaihtoehtoja.

Kaikessa ihmisten kohtaamisessa, erityisesti lähetystyössä lähellä ja kaukana, on aina pidettävä mielessä iankaikkisuuden todellisuus. Tämä elämä on kuitenkin vain silmänräpäys iankaikkisuuden rinnalla, ja iankaikkisuudessa on kaksi vaihtoehtoa. Kaikki eivät pääse taivaaseen. Miten siis toimisin lähimmäiseni iankaikkiseksi parhaaksi? Mitä eväitä hän tarvitsee, kun kerran lähtee tästä ajasta? Silloin ei pelkkä leipä ja inhimillinen empatia riitä. Jeesusta ja evankeliumia syntien anteeksiantamisesta hän tarvitsee vaikkei aina edes itse ymmärrä sitä.

Jos lähetystyö yksipuolistuu lähinnä kehitysyhteistyöksi tai sosiaalisen ja poliittisen oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi, tehdään vahinkoa Jumalan iankaikkisuutta varten luomille ihmisille. Näin pelkään jossain jo tapahtuneen. Kokonaisvaltaisen lähetystyön nimissä evankeliumi on siirretty pois keskiöstä marginaaliin, josta se on vähitellen haihtunut näkymättömiin.

Vuoden 1948 kristinopin aivan ensimmäinen kohta on yhä totta: ”Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia.”

Sanansaattajan pääkirjoitus 6.3.2019

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s