Jäävuori sulaa

Onko kirkko hajoamassa? Vastaus kysymykseen voi olla kovin erilainen riippuen vastaajan kuvakulmasta. Suuressa kuvassa ylhäältä katsottuna voi näyttää siltä, että Suomen ev. lut. kirkko on monoliittinen rakennelma, jota mikään ei voi hajottaa. Ruohonjuuritasolla kokemus ja näkemys voi olla aivan toisenlainen, kun ystäväpiirissä yhä useampi on eronnut kirkon jäsenyydestä ja ehkä liittynyt jonkun toisen kirkon jäseneksi.

Suomen ev. lut. kirkko on kuin valtava jäävuori, joka kaukaa katsoen näyttää kyllä säilyttävän kokonsa ja muotonsa. Tarkemmin katsottuna se ilmastonmuutoksen seurauksena kuitenkin sulaa jatkuvasti, ja välillä siitä irtoaa pieniä palasia omiksi jäälautoikseen. Kirkon sulaminen tapahtuu runsaan 1% vuosivauhdilla. Viime vuosien aikana siitä on irronnut omaksi lautakseen Lähetyshiippakunta ja muutamia pienempiä ryhmiä, ja Esikoislestadiolaiset ry:n ja kirkko-jäävuoren välillä on vähintään paha murtuma.

Miten ilmastonmuutokseen suhtaudutaan? Malleja on ainakin kolme. 1. Kielletään koko asia. kyseessä on vain suuri huijaus. Ilmasto ei oikeasti lämpene eikä jäävuori sula. 2. Myönnetään ilmaston lämpenevän, mutta sanotaan ilmiön kuuluvan luonnon normaaliin käyttäytymiseen. Ilmastonmuutos ei ole ihmisen aiheuttama eikä sitä voi eikä tarvitse yrittää torjua. 3. Otetaan uhkakuvat tosissaan ja pyritään kaikin mahdollisin tavoin vähentämään ilmastonmuutosta, jotta maapallo säilyisi elinkelpoisena eikä jäävuori ainakaan kokonaan sulaisi.

Minkälaisiin hengellisen ilmaston tekoihin pitäisi ryhtyä, jotta Suomen ev. lut. kirkko ei sulaisi ja hajoaisi vaan voisi tulevaisuudessakin tarjota hengellisen kodin täällä asuville? Jeesus puhui kerran juuri tästä. Lähi-idän kontekstissä hän ei toisin puhunut jäävuorista ja niiden sulamisesta vaan talon rakentamisesta kestävälle perustalle. ”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle” (Matt. 7:24). Kuulla Jeesuksen sanat ja tehdä niiden mukaan – siinä on ainoa oikea hengellinen ilmastoteko, joka voi pelastaa kirkkomme.

 

Sanansaattajan pääkirjoitus 9.11.2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s