Kuka sanoo viimeisen sanan?

Kirkossa käydään repivää taistelua siitä, kuka saa määritellä ja millä perusteella kirkon kannan ajankohtaisiin kysymyksiin. Yhteiskunnan asettama paine ja yleinen mielipide on viemässä yhteen suuntaan, kirkon pitkän perinteen mukainen Raamatun ymmärrys toiseen, ja näiden kahden välillä on yhä vähemmän yhteistä. Rakentavalle keskustelulle ei tunnu enää olevan yhteistä pohjaa, ja niin sanotut konservatiivit ja liberaalit ajautuvat yhä kauemmas toisistaan.

Välillä väitellään Raamatun tulkinnasta ja tulkinnan rajoista. Ollaan eri mieltä siitä, onko kaikki pelkkää aikaan sidottua tulkintaa vai onko Raamatussa jotain sellaista, jota ei voi tulkinnoilla muuttaa mustasta valkoiseksi. Kaikki keskustelijat ovat joka tapauksessa omasta mielestään raamatullisia. Lopulta äänestetään, enemmistön kanta voittaa, ja sitten pulinat pois. Joissain kysymyksissä kirkolliskokouksessa tosin tarvitaan määräenemmistö, ja sen puuttuessa itse asiassa vähemmistö voittaa. Näin pyritään suojelemaan kirkon oppia ajan nopeasti muuttuvalta hengeltä.

On surullista, että keskustelussa kovin harvoin muistetaan, tai ainakaan julkisesti muistutetaan, että olemme väittelyidemme ja taisteluidemme kanssa Pyhän Jumalan edessä. Hän on Raamatussa ilmaissut meille muuttumattoman tahtonsa. Hänen edessään me olemme vastuussa sanomisistamme ja tekemisistämme, kannanotoistamme ja päätöksistämme. Ratkaisevaa ei siksi ole se, kuka lopulta saa oman tahtonsa ja mielipiteensä hyväksytyksi kirkossa, vaan se, mitä Jumala asiasta ajattelee. Viimeinen sana on joka tapauksessa hänellä, joka kerran lausui ensimmäisen sanan ja loi maailman ja meidät vallasta taistelevat ihmiset. Todellinen valta ei ole enemmistöillä vaan hänellä. jolle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Häntä meidän olisi syytä kuunnella ja kuulla. Kun Kristus kerran tulee, loppuu kaikki inhimillinen väittely. Silloin ollaan vain hiljaa ja kuunnellaan. Voisiko jotain siitä toteutua jo nyt?

 

Sanansaattajan pääkirjoitus 12.10.2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s