On evankeliumin aika

Kristillinen usko ja sen mukainen etiikka ovat rapautumassa maassamme kiihtyvällä vauhdilla. Suomi on muuttumassa tai on jo muuttunut jälkikristilliseksi yhteiskunnaksi – eteläinen Suomi muuta Suomea nopeammin – ja siksi kristillinen arvomaailma tuntuu yhä suuremmalle osalle suomalaisista vieraalta ja jopa vastenmieliseltä. Tällä hetkellä kuumin kysymys lienee suhtautuminen homoseksuaalisiin suhteisiin ja niin sanottuun sukupuolineutraaliin avioliittoon – tai nykyään halutaan ennemmin puhua tasa-arvoisesta avioliitosta, ja ne, jotka eivät sitä hyväksy, vastustavat siis tasa-arvoa. Näin kristityt leimataan suvaitsemattomiksi ja tiettyä ihmisryhmää vihaaviksi. Homoseksuaalisia suhteita kritisoivia näkemyksiä nimitetään vihapuheeksi. Historia toistaa itseään – nimitettiinhän kristittyjä aikoinaan Rooman vainojen aikana koko ihmiskunnan vihollisiksi.

Keskustelu yksittäisistä kiistakysymyksistä velloo kiivaana, ja vaarana on, että meidän sanomamme alkaa keskittyä yhä enemmän vain näihin kysymyksiin. Annamme median määrätä keskustelunaiheet. Ajattelemmeko, että mitä useammin ja mitä painokkaammin tuomme omaa kantaamme esille, sitä varmemmin keskustelukumppani lopulta huomaa ja myöntää meidän olevan oikeassa – ikään kuin aivopesulla saataisiin jotain hyvää aikaan. Tai kun samanmielisten seurassa puhumme siitä, miten ulkopuolella olevat ovat väärässä, saamme hyväksyvää nyökyttelyä ja vahvistamme oman joukkomme identiteettiä suhteessa toisinajatteleviin.

Mutta mikä onkaan tehtävämme? Tehdä kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi. Emme saa jäädä hengellisessä sodankäynnissä juoksuhautoihin vain puolustamaan omia asemiamme. Meidät on lähetetty valloittamaan maailma evankeliumilla.

Jälkikristillisen yhteiskunnan edustajan perusongelma ei ole siinä, että hän ei hyväksy kristillistä etiikkaa, vaan siinä, että hän ei ole Jeesuksen opetuslapsi eikä usko Jeesukseen. Siitä sitten seuraa myös se, ettei hän voi ymmärtää kristillistä, raamatunmukaista, opetusta ja etiikkaa. Miten tuon epäuskoisen ystävän voisi tehdä Jeesuksen opetuslapseksi? Väittely eettisistä kysymyksistä ei auta, aivopesumainen jankuttaminen ei auta, mutta evankeliumissa, hyvässä sanomassa Jumalan rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa, on voima uudestisynnyttää ja antaa epäuskoiselle usko.

Evankeliumin synnyttämä usko saa sydämessä aikaan muutoksen, joka näkyy puheissa ja teoissa. Evankeliumin synnyttämä usko kiinnittää sydämen Jumalan sanaan, ja saa synnin näyttämään synniltä ja oikean oikealta. Ja ennen kaikkea: evankeliumin synnyttämä usko kiinnittää Kristukseen, joka vie omansa tästä ajasta iankaikkiseen elämään. Toki yksittäisiin niin oppia kuin etiikkaakin koskeviin kysymyksiin on tarpeen tullen otettava selvä, Raamatulla perusteltu kanta, mutta hyvästä tulee parhaan pahin vihollinen, jos kiistakysymyksistä väitellessä sanoma rististä jää varjoon. Sen tähden nyt on ennen kaikkea evankeliumin julistamisen aika – lakiakaan unohtamatta.

Kulmakivi 5/2013

2 kommenttia artikkeliin ”On evankeliumin aika

  1. Hei, eksyin blogiisi kun googlettelin suht uutena uskovana henkilöseurakunnan käsitettä, päädyin sitten lukemaan koko blogin loppuun asti.

    ”Jälkikristillisen yhteiskunnan edustajan perusongelma ei ole siinä, että hän ei hyväksy kristillistä etiikkaa, vaan siinä, että hän ei ole Jeesuksen opetuslapsi eikä usko Jeesukseen. Siitä sitten seuraa myös se, ettei hän voi ymmärtää kristillistä, raamatunmukaista, opetusta ja etiikkaa. Miten tuon epäuskoisen ystävän voisi tehdä Jeesuksen opetuslapseksi? Väittely eettisistä kysymyksistä ei auta, aivopesumainen jankuttaminen ei auta, mutta evankeliumissa, hyvässä sanomassa Jumalan rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa, on voima uudestisynnyttää ja antaa epäuskoiselle usko.”

    Kiitos postauksesta, tämän kappaleen lukeminen sai minut huutamaan yksin kotona ääneen ”Aamen!”. Näinhän se asia nimenomaan on, mutta taisi olla ensimmäinen kerta kun näin jonkun pukevan sen sanoiksi.

    Siunausta arkkipiispan vaaliin ja kiitos työstäsi!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s